Artykuly spozywcze proz

Produkty spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu programowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna nasza rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w formie, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest rzeczą groteskową.

http://innowacyjnetechnologie.com.pl/grupa-wolff/biuro-projektowe/odpylanie/zgodnie-z-dyrektywa-atex/

Pomysłów na to, w który sposób zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest więcej, i samym spośród nich stanowi częste przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi toż proces, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego rodzaju przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zrobione są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dobranie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z pełniejszej folii, tymże znacznie odporny), powinny być atesty spożywcze i osiągać wymogi PZH. Folia PA/PE przedstawia się dużą odpornością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką jakością (uczyniona z wysokogatunkowej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna forma i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a też produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego towaru (nie zmieniają zapachu i zapachu, nie dodają mu własnych kompetencje), niektóre przydają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to dobra forma na warunek marnotrawstwa. Tymże wyjątkowo, że pakowanie próżniowe można podawać zarówno w gospodarstwach domowych.