Filmy o produkcji czekolady

http://pakowarki.pl/produkt/pakowarka-prozniowa-tepro-pp3-3/

Czekolada jest drinku spośród najbardziej powszechnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, kieruje się ją w moc wersjach. W prawie każdym sklepie można osiągnąć wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Ciekawa jest zarazem czekolada mleczna jak i gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym rzutem jej przygotowywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której przyjmuje się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, zaś w produkcie tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w relacje z tegoż jaki produkt chce się uzyskać. Miazga jest mielona dalej w procesie automatycznym. Po przejściu tych procesów traktuje ona budowa sypką, którą mieni się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do realizacji czekolady potrzebne jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady używa się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przeprowadzają się zarówno na gorąco kiedy i na mokro. Proces konszowania na gorąco jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji rozgrywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.