Hurtownia z miesem

Na placu Polski funkcjonuje ogromna ilość hurtowni mięsa angażujących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co zapewnia dostarczanie świeżego towaru w jakieś miejsce kraju. Mięso to dziwnymi słowy zdatne do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z sięgającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa określa się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w planach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub szukania w środowisku naturalnym.

Mięso rzadko bywa spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, jednak przeważnie jest produkowane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną skalę wyrobów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten przenigdy nie jest połączony z kolorem, tylko wiąże się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmiany mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

http://pro-ma-serwis.pl/polkas/Pl/artykul/kasy_fiskalne_wieliczka/

Oferowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca albo nawet zawał. Mięso jest niewątpliwie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i ma wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce powstające z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w częstej diecie, jakie jest bardzo lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.