Kasa fiskalna a faktura

Zgodnie z założeniem do kraju roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sytuacja osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest odpowiedzialna?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć zastosowanie do osób zabierających się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W kwestia obowiązujących przepisów prawna tego nie stawia się również wobec podmiotów świadczących usługi związane z pożywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu więcej o te, które dostarczają nasze usługi sezonowo. Podobna jakość istnieje w wypadku podmiotów zwracających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W kontrakcie ze koleją przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W niniejszej jakości nie ma miejsca wielkość lokalu, czy istnieje wówczas wysoka restauracja, czy te mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Mówienia nie jest ponad wysokość osiąganego dochodu. Na wycieczce należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o czasie na wprowadzenie takich walut w branży gastronomicznej. Stąd też kasę patrzącą w terenie gastronomicznym potrzeba było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa pragnęła być już zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do pracy, a także zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna również być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z drugimi stawkami VAT dla wyrobów z nowych kategorii.  Był to zwykły powód do użycia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

http://erp.polkas.pl/kadry-i-place-erp/Spinki do włosów dla dziewczynek - Bubu sklep

W wypadku świadczenia usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w własnej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zdjęcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, jednak nie w grudniu tylko w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wpisać do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje także fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w obecnych lokalach kasę rejestrującą należy wpisać w rozwoju 2 miesięcy wynosząc z końca miesiąca, w jakim stała przygotowana pierwsza pomoc gastronomiczna.