Maszyna do miesa wilk uzywana

Nie możliwość sobie wyobrazić akcesorium kuchennego bez maszynki do ciała. W własnym zapleczu kuchennym znajdują się zazwyczaj mniejsze maszynki, tylko w niewielkiej i wyjątkowej gastronomii najciekawsza będzie maszyna wilk, która już a odpowiednio rozdrabnia mięso, jak i różne produkty. Mięso mielone zachodzi w magazyn wielu wędlin, kiedy i dań obiadowych.

Z mięsa mielonego wykonywane są innego sposobu kiełbasy, pasztety, wędliny faszerowane, rolady, itd. Maszyna wilk zmieli także mięso potrzebne do jedzeń obiadowych. Z rozdrobnionego i stosownie doprawionego mięsa tworzone są kotlety mięsne, kotlety z farszem grzybowym, hamburgery, pulpety, klopsiki, gołąbki, itd. Maszyna jest raczej dużym urządzeniem, które potrzebne jest w szybkich lokalach gastronomicznych, sklepach, stołówkach, firmach cateringowych, w terenach świadczących okolicznościowe usługi kulinarne, kiedy oraz wielu różnych lokalach i instytucjach żywienia zbiorowego. Wilk jest sprzętem gastronomicznym przeznaczonym do mówienia nie tylko mięsa, jednak za jego uwagą można zmielić również inne produkty, jak słonina, i nawet chleb, czy ryby. Swoją budową przypomina mniejsze maszynki do mielenia mięsa. Posiada obudowę ze pewni nierdzewnej, aby zapobiec korozji. W zespół budowy wchodzi zestaw tnący, noże, gardziel z podajnikiem ślimakowym, oraz szarpak i grupy o oczkach różnej wielkości. Najmniejsze siatki mają średnicę 10 cm, a największe 22 cm. Maszyna wilk pozwala zmielić mięso grubo, średnio, drobno, lub nawet bardzo drobno. Maszyny też potrafią tworzyć różną wydajność. Te o najmniejszej wydajności mielą około 50 kg na godzinę. Natomiast maszyny o najwyższej wydajności nawet około 700 kg na godzinę. Na wydajność maszyny wpływa wielkość otworów w sieci. Wciąż są to wszystkie otwory od 2 do 24 milimetrów. Są i siatki zwane szarpakami. Stanowią one zgrupowane po 3 książki i posiadają zaostrzone krawędzie. Mając taką maszynę do prowadzenia mięsa nie trzeba martwić się o braki higieniczne, gdyż czyści się ją dosyć łatwo.