Maszyna wilk opis

Każdy zakład, wykorzystujący się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia ciało i przyzwyczaja je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w jaki środek działa urządzenie, które są jego charaktery także jako w zdecydowany metoda czyścić maszynę, aby była bezawaryjnie przez lata.

szkolenia erpPrzyjdź do "Miasta Zdrowia" - POLKAS & COMARCH - Systemy ERP

 

Wilk nie różni się mocno od tradycyjnej maszynki do ciała, którą wielu Polaków przebywa w prostych domach. Podstawowa odmiana to tak rozmiar i dużo przerobowa, a i solidniejsza konstrukcja oraz wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek działa na “korbkę”). Obsługa urządzenia nie jest niebezpieczna, należy mieć jednak podstawowe przeszkolenie z obszaru BHP oraz funkcji w sektorze spożywczym. Drogie istnieje jeszcze przygotowanie stanowiska przez podjęciem pracy.

Wilk przedstawia się z niewielu podstawowych elementów: gardzieli, do której dajemy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa treść do mielenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego mięso i wyrzucającego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W prowadzeniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do mielenia mięsa typu wilk spowodowanych jest ze pewni nierdzewnej. Wynika toż z długich warunków w dziale obsługi maszyn w zakładach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgoć oraz wykonywanie innych substancji, w niniejszym dodatkowo soli, nie jest bez pomysłu na procesy maszyny. Wilki ze pewni nierdzewnej myją się bezproblemowo i bezawaryjnie służą przez lata. Wystarczy woda oraz przyjazne preparaty myjące (uwaga – nie należy używać kwasów), a następnie – dokładne wysuszenie części. Położony w organizacji ślimak napędzany jest poprzez zębatą przekładnię, i skonstruowanie go jeszcze ze zwykli nierdzewnej gwarantuje skuteczną pracę. Większość maszyn jest ubezpieczenie oraz w wypadku zaniku napięcia, też się wyłączają.

Wśród wilków wprowadzanych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy typy, ze powodu na okres skomplikowania budowy, a co wewnątrz tym chodzi – skuteczności mielenia. Wspomniany wysoce mechanizm, zakładający się z trzech części, to przykład podstawowy. Na zbytu proste są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze skuteczniejsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci spośród nich z zmiany jest również szarpak oraz dodatkowy nożyk i sitko.