Home Technika Najlepszy sposób przechowywania żywności

Najlepszy sposób przechowywania żywności

written by kamil May 31, 2016

Każdego roku na całym świecie, marnowane są miliony ton jedzenia, zarówno przez duże sieci handlowe, jak i gospodarstwa domowe. Najlepszym rozwiązaniem, aby temu zapobiec, jest kupno urządzenia do pakowania próżniowego żywności.
Pakowanie artykułów żywnościowych w sposób próżniowy jest jednym z najlepszych sposobów przechowywania żywności.

mikroskopy stereoskopowe

Pozwala wydłużyć jej termin przydatności do spożycia, od trzech do pięciu razy, a nawet dłużej. Dzieje się tak, ponieważ jedzenie jest zabezpieczone przed działaniem powietrza, które jest głównym sprawcą psucia się żywności, a także przed enzymami, wilgocią, bakteriami, oraz pleśnią.
Produkty spożywcze, hermetycznie zamknięte na dłużej zachowują świeżość, a ich smak, zapach i konsystencja nie zmieniają się i nie tracą również wartości odżywczych. Dzięki braku dostępności powietrza, produkty wilgotne takie jak np. wyroby garmażeryjne nie wysychają, natomiast produkty twarde, np. cukier, który może być trzymany w pojemnikach próżniowych, nie kamienieje.
Na rynku jest kilka urządzeń do próżniowego pakowania żywności. Dla użytku domowego zalecane są zgrzewarki bezkomorowe. Jest to urządzenie bardzo proste w obsłudze i niedrogie. Pakowanie polega na zgrzaniu jednego brzegu folii, po czym należy włożyć produkt, który chcemy zapakować, następnie zgrzewamy drugą stronę, a jednocześnie za pomocą pomp, które posiada zgrzewarka, odsysane jest powietrze. W pakowarce próżniowej, proces pakowania odbywa się na zewnątrz urządzenia, więc można pakować produkty o dużych, albo nietypowych kształtach, jedynym ograniczeniem jest długość listwy, ale jeżeli mamy zamiar wykorzystywać urządzenie do pakowania dużych rzeczy np. w lokalach gastronomicznych, można zakupić odpowiednio dużą maszynę. Do tego typu urządzeń przeznaczone są worki moletowane.
Duże zakłady produkcyjne, lub przetwórcze, do pakowania artykułów spożywczych, wykorzystują pakowarki komorowe, które pozwalają na pakowanie dużych partii żywności, a także traysealery, oraz maszyny do termokurczu.

1 comment

You may also like

1 comment

Zot June 30, 2016 at 6:43 am

Zakupiłem dla przetestowania w krakowskim sklepie internetowym plastikowy pojemnik wraz z pompką. Rzeczywiście, produkty, głównie wędliny które tam przetrzymuje zachowują dłużej świeżość. Jednym mankamentem jest to, że trzeba bardzo uważać podczas odpompowywania powietrza. Jeśli za bardzo odessaliśmy powietrze, wtedy może nam pęknąć wieczko i być nieszczelne, przez co będzie nam nadlatywało z powrotem powietrze do pojemnika.  

Leave a Comment