Pojemniki prozniowe flavia

Choć pakowanie próżniowe najczęściej stosowane jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej i klienci indywidualni poszukują urządzeń, które uznają im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i akcesoria do pakowania stosowane są też do ich potrzeb, zezwalając na opakowanie odpowiednio mniejszych porcji żywności.

Domowe narzędzie do pakowania próżniowego żywności może wykorzystywać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania albo więcej stosuje pojemniki próżniowe wykonane z plastiku. W przypadku pojemników najczęściej grane są specjalne pompki ręczne, które zezwalają na odessanie zbędnego powietrza z zasobnika i zabezpieczają jego hermetyczne zamknięcie. Podobny sposób działania można zastosować do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Posiadają one najczęściej uniwersalny rozmiar, a można je kierować zarówno do zamykania butelek z winem, jak także do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zakończeniu próżniowym wino zapewne istnieć przechowywane nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co bardzo przez 2-3 dni.

Do swego użytku potrafią być dodatkowo dostosowane urządzenia typu multivac, pozwalające na przechowywanie żywności w oddzielnych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej trwanie przechowywania - w relacje od rodzaju wyrobu a od miejsca, gdzie będzie on ukrywany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania rozciąga się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa albo herbata, żywność przetworzoną, lecz i warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso potrafi być przetrzymywane w zamrażarce w dość niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z wykorzystaniem woreczków jest fakt, że nie obejmują one za długiej przestrzeni.