Home Technika Wymiana ostrzy w krajalnicy

Wymiana ostrzy w krajalnicy

written by kamil February 8, 2016
Żadna krajalnica nie okaże się użyteczna, jeśli nie jest wyposażona w sprawne ostrza. W końcu jej zadaniem jest krojenie, a bez noży – ani rusz! Trzeba zatem pamiętać o ich regularnym ostrzeniu, a najlepiej mieć pod ręką kilka różnych ostrzy.


Znaleźć można wiele różnych sklepów, które oferują podzespoły, części zamienne i noże do krajalnic różnego typu i innych urządzeń. Zanim zdecydujemy się na zakup noży, warto rozejrzeć się w kilku miejscach, zwracając szczególną uwagę na jakość, stopień twardości i materiał, z jakiego ostrza powstały. Najczęściej są one produkowane ze stali nierdzewnej, ale mimo to różnią się między sobą. Można znaleźć również ostrza chromowane, chromoniklowe, a także z powłoką teflonową, które są trwalsze, twardsze i bardziej odporne na ścieranie. Najważniejsze jednak jest to, aby noże posiadały odpowiednie atesty, dopuszczające je do kontaktu z żywnością.

Kolejną kwestią jest dobranie odpowiednich noży do posiadanego modelu krajalnicy. Każde urządzenie ma swoje wymiary, dlatego długość lub średnica noży i rodzaj mocowań są różne. Wiele sklepów oferuje tańsze zamienniki oryginalnych ostrzy, więc warto znać nazwę producenta i nazwę modelu, aby sprzedawca mógł dla nas wybrać właściwe noże.

A co, kiedy ostrze się stępi? Można przedłużyć jego żywotność, oddając je do ostrzenia w profesjonalne ręce. Takiemu zabiegowi można poddać noże nawet kilka razy, później trzeba zakupić nowe.
Przy domowym użytkowaniu nie wykonuje się tego często, ze względu na niskie zużycie ostrzy. Jednak w lokalach gastronomicznych, sklepach i zakładach żywienia zbiorowego wymiana lub ostrzenie noży odbywać się powinna regularnie.

Ciekawą opcją jest zakup ostrzy do swojego urządzenia w większej ilości. Wiele firm oferuje wówczas rabaty oraz zniżki na ostrzenie. To dobra opcja dla przedsiębiorców i właścicieli sklepów. Pozwala zaoszczędzić, a jednocześnie zyskać czas. Zamiast kupować noże byle gdzie, a później szukać miejsc oferujących ostrzenie, warto korzystać z usług jednej firmy.

Wybór noży może być na początku trudny, w końcu tyle firm zachwala swoje produkty. Jednak po dłuższym użytkowaniu krajalnicy sami jesteśmy w stanie ocenić, czy dany zakup był dla nas korzystny, czy też nie. Prędzej czy później trafimy na ulubiony sklep i poszukiwania będą za nami.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

0 comment

You may also like

Leave a Comment