Home Technika Zgrzewarka próżniowa do żywności oraz pakowanie próżniowe

Zgrzewarka próżniowa do żywności oraz pakowanie próżniowe

written by kamil February 5, 2016

Niewątpliwie niezabezpieczone odpowiednio jedzenie w sposób nieuchronny (i relatywnie dość szybki) ulega różnorodnym przemianom chemicznym. Są one spowodowane (te przemiany) przede wszystkim działaniem rozmaitych drobnoustrojów. Nie bez znaczenia jest również – co oczywiste – wysokość temperatury. W grę wchodzi tu także działanie zarówno enzymów, jak i samego powietrza.

Notabene powietrze jest jedną z podstawowych przyczyn stopniowego psucia się żywności. Dlaczego tak się dzieje? Powodem takiego obrotu sprawy jest fakt, iż procesy utleniania – w swej wieloistości – doprowadzają z wolna do tego, iż żywność traci de facto swe właściwości odżywcze. Traci też na samym smaku oraz – co istotne – jakości. Jest jednakże sposób na to, ażeby temu zapobiec. Chodzi tu o tak zwane próżniowe pakowanie żywności. Efekt takiego pakowania potrafi niejednego zaskoczyć. Dlaczego? Pakowanie próżniowe znacząco – i w doprawdy zauważalnym stopniu – przedłuża trwałość magazynowanych w tenże sposób produktów spożywczych oraz wielu potraw.

oprawa awaryjna ex

Ponadto, trzeba pamiętać także i o tym, że pakować próżniowo możemy na różne sposoby. Powiedzmy pokrótce o każdym z nich. Możemy – dla pewnego uproszczenia – wyróżnić trzy sposoby.

Pierwszym z nich jest pakowanie przy bezpośrednim użyciu tzw. worków próżniowych. Zamykane są one za pomocą specjalnej zgrzewarki czy też pakowarki próżniowej.

Drugim sposobem jest pakowanie przy użyciu specjalnych pojemników próżniowych. Tutaj również przydałaby się nam zgrzewarka próżniowa do żywności, albowiem to właśnie za jej pośrednictwem należałoby zamykać wspomniane pojemniki. Możemy jednakże użyć też w tym celu tzw. ręcznej pompki.

Kolejnym sposobem jest pakowanie żywności przy wsparciu innych, wyspecjalizowanych i hermetycznych opakowań o niezbędnych właściwościach.

Wracając jednakże do meritum sprawy, trzeba sobie jasno uzmysłowić, iż próżniowe pakowanie różnorakiej żywności może naprawdę przynieść świetne rezultaty w postaci zauważalnego, a nawet bardzo widocznego, wydłużenia trwałości konkretnych produktów spożywczych.

Statystki bowiem pokazują, że – dla przykładu – chleb może wytrzymać (w pewnym uśrednieniu) aż do 7-8 dni, jeśli jest zapakowany próżniowo. Bez takiego opakowania wytrzyma od dwóch do czterech dni. Różnica więc jest ewidentna. Herbata z kolei może wytrzymać – nie tracąc swych pełnych właściwości – nawet do 12 miesięcy, o ile jest próżniowo zapakowana. Bez tego czas jej trwałości szacuje się na jakieś dwa, trzy miesiące. Zgrzewarka próżniowa do żywności, jak i specjalne opakowania o takiej destynacji, mogą więc się okazać dobrą inwestycją.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

0 comment

You may also like

Leave a Comment